ranjen-hirsotovm-ljubavljuРАЊЕН ХРИСТОВОМ ЉУБАВЉУ

Поруке и поуке О. Давида Јовандолског

 

Година издања: 2017.

 

Тихи дом

Наш живот, прошлост и будућност је у Богу. Што буде нека буде, не сумњајте да Господ види сваку нашу сузу и молитву, види и намјере и на основу тога строји нам пут и тихи дом. Ваљда је човјек велики колико може да претрпи и колико муке може да понесе у себи и колико људи може да смјести у своме срцу.

Отац Давид Јовандолски

 

Колико знамо, о. Давид судећи по овим његовим тајним поукама и порукама, припада оним ријетким младим подвижницима нашег доба, силом вјере, вјерности и подвига преображеним и васкрслим Христовим огњем, поставшим вјечно живим свједоцима Живога Бога у Светој Тројици слављенога. Његове поруке су поруке за све нас, како да волимо Христа и да приносимо себе на миомирну жртву, Њему, Јагњету Божијем, жртвовавшем себе за живот свијета.

 

АЕМ Црногорско-приморски Амфилохије (из Предговора)

 

Толико је имао тих практичних дарова, да се није могло помислити да он води у тајности тако строг подвижнички живот. Само га је одавала нека неисказана радост која је ријетко када била одсутна са његовог лица. Као да је игнорисао болест, није је ни помињао…
Поруке које је отац Давид слао, случајно су сачуване, ако ишта постоји случајно. али послије његовог упокојења читајући те поруке схватили смо да би оне могле да буду на корист и другима. Немајући ријечи да искажемо какав је био овај монах, препуштамо читаоцу да га сам упозна преко његових ријечи, тј. порука, порука и писама пријатељима, мајци и сестри.

 

Монахиња Јелена (Станишић), Игуманија Манастира Ћелија Пиперска, са свим у Христу сестрама